Hoe print je een verzendlabel?

Vandaag gaan we het hebben over het printen van verzendlabels. Of je nu een online verkoper bent die veel pakketjes verstuurt of gewoon af en toe iets moet verzenden, het printen van een verzendlabel kan een beetje intimiderend zijn als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Maar maak je geen zorgen, ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je dit moet doen.

Stap 1: Maak een account aan bij een verzenddienst

Voordat je een verzendlabel kunt printen, moet je een account aanmaken bij een verzenddienst. Er zijn veel verschillende verzenddiensten waaruit je kunt kiezen, zoals PostNL, DHL, UPS, FedEx en meer. Kies een verzenddienst die het beste past bij jouw behoeften. Ga naar hun website en volg de stappen om een account aan te maken. Meestal moet je wat basisinformatie invullen, zoals je naam, adres, e-mailadres en creditcardgegevens.

Je kan je ook aansluiten bij een verzendpartij, zoals Sendcloud. Het nadeel hierbij is, dat je maandelijkse kosten moet betalen.

Stap 2: Kies het juiste type verzendlabel

Nadat je een account hebt aangemaakt, moet je kiezen welk type verzendlabel je wilt gebruiken. Het type verzendlabel dat je nodig hebt, hangt af van het type verzending dat je gaat doen. Als je bijvoorbeeld een pakket naar het buitenland verstuurt, heb je een ander type verzendlabel nodig dan wanneer je een pakket binnen Nederland verstuurt. Zorg ervoor dat je het juiste type verzendlabel kiest, anders kan het zijn dat je pakket niet op de juiste manier wordt afgeleverd.

Stap 3: Vul de verzendinformatie in

Nu je het juiste type verzendlabel hebt gekozen, moet je de verzendinformatie invullen. Dit omvat de naam en het adres van de ontvanger, evenals jouw eigen naam en adres. Zorg ervoor dat alle informatie correct is, anders kan je pakket niet op de juiste manier worden afgeleverd. Het is ook belangrijk om het gewicht van het pakket in te voeren, omdat dit de verzendkosten kan beïnvloeden.

Stap 4: Betaal voor het verzendlabel

Nadat je de verzendinformatie hebt ingevuld, moet je betalen voor het verzendlabel. Afhankelijk van de verzenddienst die je gebruikt, kun je betalen met een creditcard, iDeal of PayPal. Zorg ervoor dat je voldoende saldo hebt om het verzendlabel te betalen, anders kan het zijn dat je pakket niet wordt verzonden.

Stap 5: Print het verzendlabel

Nu je hebt betaald voor het verzendlabel, is het tijd om het te printen. Het verzendlabel wordt meestal in PDF-formaat geleverd, dus je hebt een printer nodig om het af te drukken. Als je geen printer hebt, kun je het verzendlabel meestal ook laten printen bij een postkantoor of een kopieerservice.

Zorg ervoor dat je het verzendlabel op de juiste manier afdrukt. Als het label te klein of te groot is, kan het zijn dat het niet goed wordt gescand en kan het pakket niet op de juiste manier worden afgeleverd. Gebruik bij voorkeur een laserprinter om het label af te drukken, omdat dit de beste kwaliteit oplevert. Als je geen laserprinter hebt, kun je het verzendlabel ook afdrukken met een inkjetprinter, maar het kan zijn dat het label vlekt als het in aanraking komt met water. Verstuur je veel labels, dan is het handig om een Zebra printer te kopen. Zorg wel dat je verzendlabels in huis hebt om te printen. De printers en de labels kun je kopen bij Crazylabels.

Stap 6: Plak het verzendlabel op het pakket

Nu je het verzendlabel hebt afgedrukt, moet je het label op het pakket plakken. Zorg ervoor dat het label stevig vastzit en niet kan worden verwijderd tijdens het transport. Het is een goed idee om het label op een vlakke en gladde ondergrond te plakken, zodat het goed leesbaar is.

Stap 7: Geef het pakket af bij een verzendpunt

Nu je het verzendlabel op het pakket hebt geplakt, is het tijd om het pakket af te geven bij een verzendpunt. Dit kan een postkantoor zijn of een andere locatie die door de verzenddienst wordt ondersteund. Zorg ervoor dat je het pakket op tijd afgeeft, zodat het op tijd kan worden bezorgd. Het is ook belangrijk om een ontvangstbewijs te vragen, zodat je bewijs hebt van de verzending.

Stap 8: Volg je pakket

Na het afgeven van het pakket kun je het volgen met behulp van de trackingcode die op het verzendlabel staat vermeld. Hierdoor kun je zien waar het pakket zich bevindt en wanneer het wordt verwacht te worden afgeleverd. Het is handig om de trackinginformatie bij te houden, zodat je weet wanneer je het pakket kunt verwachten en of er eventuele vertragingen zijn.

Conclusie

Het printen van een verzendlabel is eigenlijk niet zo ingewikkeld als het lijkt. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je gemakkelijk en snel een verzendlabel printen en je pakket opsturen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste informatie invoert en het verzendlabel op de juiste manier afdrukt en bevestigt, zodat je pakket veilig en op tijd wordt afgeleverd. Veel succes met het printen van je verzendlabels!