BPA-vrije etiketten

BPA-vrije etiketten

BPA-vrije etiketten

Thermisch papier, veel gebruikt in detailhandel voor kassabonnen en weegschaaletiketten, gebruikt traditioneel Bisphenol A (BPA) als kleurontwikkelaar. De nieuwe wetgeving van de Europese Unie vereist echter dat al het in Europa verkochte thermisch papier na 2 januari 2020 vrij is van BPA.

Wat is BPA?

Bisphenol A is een organisch synthetische verbinding die wereldwijd wordt gebruikt bij de productie van polycarbonaatplastieken en epoxyharsen en als kleurontwikkelaar in thermisch papier. Het wordt ook gebruikt in consumentenproducten die zo gevarieerd zijn als sportuitrusting en cd’s. Recente zorgen over de veiligheid hebben geleid tot beperkingen op het gebruik ervan. De meest recente is EU-vordering 2016/2235, die de lijst met beperkte stoffen van REACH (Registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemische stoffen) wijzigt. In de praktijk betekent deze wetswijziging dat thermisch papier met een BPA-concentratie van meer de 0,02% in Europa na 2 januari verboden wordt. Kleurontwikkelaar is meestal 1-1,5% van het papiergewicht. Een maximaal BPA-niveau van 0,02% betekent dat het niet meer opzettelijk kan worden toegevoegd tijdens de productie. Sporenhoeveelheden BPA (minder dan 0,02%) die afkomstig zijn als overbrenging van residuen uit de verschillende stadia van zelfklevende labelproductie zijn aanvaardbaar.

Wat betekent dit voor jou?

Bij Crazylabels werken we met producenten die voorbereid zijn op deze wetwijziging. Onze grootste leverancier werkt met UPM raflatac die al eerder een bericht naar voren bracht dat al het materiaal BPA-vrij is. Wat kan jij doen?

  • Check of je thermal labels BPA-vrij zijn
  • Stop met het kopen van etiketten/labels waar BPA in zit
  • Vind een leverancier die BPA-vrije producten verkoopt
  • Zorg dat je voorraad voor 1 januari 2020 op is
Bij Crazylabels vind je altijd de beste etiketten. Niet alleen qua prijs, maar ook de kwaliteit is goed. Wij vinden het belangrijk dat het totaalplaatje klopt. Of je nou eindgebruiker of reseller bent, bij Crazylabels ben je aan het juiste adres. Niet alleen onze Dymo-etiketten zoals de populaire Dymo 99012 zijn BPA-vrij, maar ook onze verzendlabels. Waar wacht je nog op? Sla in die labels!