Wat is de beste pakketdienst in 2024?

De laatste jaren zijn gekke jaren bij de pakketdiensten. In 2020 nam PostNL, Sandd over en steeg het marktaandeel tot 90%. In dit jaar kan je spreken over een monopolypositie. Toch is er veel veranderd de laatste jaren en is het marktaandeel van PostNL gedaald. Pakketdiensten zoals DHL en DPD zette de aanval in en grepen heel wat marktaandeel weg van PostNL.

Als we kijken naar alleen pakketten (dus geen brieven) is het marktaandeel van PostNL jaren 60 tot 65 % geweest. In 2020 zakte dit naar 55 tot 60 %. DHL maakte de grootste sprong en ging van 25-30 % naar 30 – 35 %. Andere pakketdiensten zoals DPD, GLS en UPS kwamen in beide jaren niet uit boven de 5%.

In 2021 zette DPD de aanval in en was de goedkoopste van de markt. Ook in 2022 heeft DPD een groot aandeel gepakt. Niet alleen door een topservice en een goede leverbetrouwbaarheid, maar ook door een scherpe prijs voor zowel zakelijke klanten als particuliere klanten. Maar wat is nou de beste pakketdienst en beste vervoerder voor 2023? In het volgende blogartikel gaan we kijken naar wat de beste pakketdienst is.

Wat was de beste vervoerder in 2023?

2023 is voor vele een jaar om niet te vergeten. Zowel bedrijven als particulieren kregen flinke financiële tegenslagen. De oorlog in Oekraïne zette de hele wereld op de kop. Prijzen van materialen stegen. Gas en elektra schoten naar recordhoogtes en benzineprijzen waren nog nooit zo hoog. Vervoerders zoals PostNL, DHL en DPD moesten schakelen en verhoogde flink hun prijzen. De prijzen die de pakketdiensten normaal gaven waren inclusief brandstoftoeslag. Veel klanten werden verrast door een rekening aan het einde van de maand met een naheffing van brandstoftoeslag.

De brandstoftoeslag stond midden 2023 niet meer vast maar werd aan het einde van de maand berekent. Zo konden vervoerders nog scherpe prijzen bieden, maar als klant was dit mosterd naar de maaltijd.

Bij Crazylabels werken we met verschillende vervoerders. Zowel PostNL, DPD als DHL verstuurde meerdere pakketten per dag voor ons. Als wij kijken naar de pakketdiensten in 2023 was DPD de beste vervoerder van 2023. Wij hebben gekeken naar; kosten, klantenservice en leverbetrouwbaarheid.

De kosten voor de verschillende vervoerders in 2023 was als volgt:

Vervoerder

0-2 kg

2-10 kg

10-21 kg

PostNL

 €      7.65

 €      7.65

 €   13.90

DHL

 €      5.75

 €      5.75

 €      8.75

DPD

 €      5.25

 €      5.65

 €      9.50

 

Hier is te zien dat DPD de goedkoopste is met pakketten van 0 tot 10 kg. Voor pakketten boven de 10 kg is DHL de goedkoopste. Als we naar een totaal kijken, zijn 75% van de pakketten onder de 10 kg en komt DPD het beste uit deze test.

Als we kijken naar onze leverbetrouwbaarheid voor de verschillende pakketdiensten zien we het volgende:

Leverbetrouwbaarheid vervoerders 2022

DPD heeft een leverbetrouwbaarheid van 99,7%. DHL van 98,2% en PostNL van 92,3%. We meten dit door te kijken hoeveel van de pakketten daadwerkelijk de volgende dag worden geleverd.

Deze cijfers zijn een gemiddelde over het hele jaar. In het hoogseizoen (eind november tot kerst) scoort DPD ook het beste met 97,8%. DHL blijft hangen op 91,1% en PostNL schiet naar beneden met 74,5%. Op leverbetrouwbaarheid scoort DPD weer het hoogste bij ons.

Het laatste waar we op meten is de klantenservice. Hier hebben we geen daadwerkelijke cijfers van en we hebben minder aan de telefoon gehangen met DPD dan met PostNL of DHL. Uiteindelijk kregen we bij DPD altijd direct iemand te pakken en werden verloren pakketten gecrediteerd zonder vragen. Bij DHL moesten we formulieren invullen en duurde het afhandelen van klachten langer dan bij DPD. De service van PostNL krijgt van ons een magere 6. De wachttijden aan de telefoon zijn lang en pakketten worden niet vergoedt. De klachten worden ook niet of nauwelijks serieus genomen. Dit zorgt ervoor dat DPD voor ons het beste uit de test komt en de beste vervoerder is van 2022.

Wat is de beste pakketdienst in 2024?

2024 wordt een interessant jaar. Voor zowel klanten als vervoerders. Als we kijken naar bij ons de bekende prijsstijgingen, gaan PostNL flink omhoog in de prijs. DPD en DHL verhogen met bijna 8%, terwijl PostNL verhoogt met meer dan 15%. De verwachting is dat prijzen voor 2023 er bij de verschillende vervoerders zo uit gaan zien:

 

Vervoerder

0-2 kg

2-10 kg

10-21 kg

PostNL

 €      8.80

 €      8.80

 €   15.99

DHL

 €      7.14

 €      7.14

 €   10.87

DPD

 €      6.52

 €      7.02

 €   11.80

 

Dit betekent dat DPD nog steeds de voordeligste is in 2024. PostNL gaat flink omhoog met de prijs. Wij denken dat DPD in 2024 het grootste aandeel gaat pakket en een opmars maakt door de goede service en scherpe prijzen die ze bieden.

Hoe verstuur ik mijn pakket?

Ben jij net begonnen met je webshop? En verstuur je nog maar een aantal pakketten per maand? Dan is het slim om een labelprinter te kopen met de bijbehorende verzendlabels. De printer en verzendlabels kun je online bestellen. Bij Crazylabels staan we klaar om jou te helpen succesvol te worden.

DPD, PostNL of DHL verzendlabel kopen

Als je op zoek bent naar een PostNL of DHL verzendlabel, dan kun je deze vaak op de website van de aanbieder kopen. Er zijn ook partijen zoals PakketHero die een tool aanbieden, waarbij je voordelig een verzendlabel kan kopen bij DPD, PostNL of DHL. Via deze handige tool heb je binnen 4 stappen (2 minuten) jouw verzendlabel in je e-mail. Je kiest het gewicht van het pakket, kiest voor de vervoerder, vult het aflever en verzendadres in, betaald en print je verzendlabel.

Pakketdienst verzendlabel

 

Conclusie

Als je op zoek bent naar de beste pakketdienst, is het goed om te kijken waar je jouw pakket naar toe wilt sturen en hoe zwaar je pakket is. DPD komt in de overal score het beste uit de test en is de beste pakketdienst. De tarieven van DPD zijn erg scherp en je kunt al pakketten niet alleen binnen Nederland maar ook naar het buitenland sturen. PostNL en DHL zijn na DPD de beste pakketdienst.