Wat zijn digitale postzegel etiketten?

Als je veel poststukken per maand verstuurt, is het kopen van postzegels best een dingetje. Je moet ze bijvoorbeeld bestellen als ze op zijn en je moet ook de juiste frankering kiezen.

Zelf postzegels printen op je eigen etiketten is dan ook een stuk handiger. Hiermee bespaar je namelijk tijd, geld en moeite. We hebben het hier dus over de digitale postzegel.

Wat is een digitale postzegel?

Een digitale postzegel is eigenlijk niets anders dan een barcode die je kunt gebruiken voor je pakket bij bijvoorbeeld PostNL of DHL. Je komt aan deze code door online een account aan te maken, bij een aanbieder van digitale postzegels. In dit account koop je de codes.

Daarnaast kun je je frankeertegoed bijhouden en zo nodig opwaarderen. Dit doe je bijvoorbeeld met iDEAL, een creditcard of op rekening. Als je een account hebt aangemaakt hoef je niets anders te doen dan de code voor het juiste poststuk te kopen en te printen.

Hoe print je de digitale postzegel?

Digitale zegels print je in principe met een Dymo Labelwriter. Dit is een speciale printer waarmee je vanaf je computer handig en snel de postzegel etiketten kunt printen.

Er zijn verschillende types Dymo printers te koop. Er is een aantal types printers van Dymo geschikt om postzegels te printen. Hierbinnen heb je dan nog de keuze uit diverse modellen.

Om de postzegels te kunnen printen, heb je speciale software nodig voor de Dymo Labelwriter. Deze software kun je eenvoudig downloaden, maar wordt ook meegeleverd met het apparaat.

Als je de software geïnstalleerd hebt, kun je de juiste postzegel kiezen. Behalve de printer heb je natuurlijk ook etiketten nodig waarop je de digitale postzegel af kunt drukken.

Welke etiketten heb je nodig?

Voor het printen van een digitale postzegel kun je kiezen uit twee formaten Dymo etiketten. Het gaat hier om labels met een formaat van 89 x 28 millimeter (Dymo 99010) en die van 89 x 36 millimeter (Dymo 99012).

Je kunt alleen deze formaten gebruiken, andere afmetingen zijn ongeschikt om digitale postzegels te printen.

Bijkomend voordeel is dat je bovengenoemde labels ook kunt gebruiken voor de adressering van poststukken.

Waar zijn de labels voor bedoeld?

Een digitale postzegel is uiteraard bedoeld om post mee te versturen. Als je ‘gewone’ postzegels koopt, brengt dit een aantal nadelen met zich mee.

  • Je moet steeds weer nieuwe postzegels bestellen
  • Je plakt te veel zegels
  • Je gebruikt niet de juiste frankering

Door de aanschaf van postzegeletiketten voorkom je deze problemen. Je print namelijk altijd de juiste frankering en daarbij heb je altijd postzegels op voorraad.

Zeker als je veel poststukken te verzenden hebt, is het zelf printen van een digitale postzegel een regelrechte uitkomst.

Waar moet je op letten?

Bij het printen van een digitale postzegel zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Hieronder de belangrijkste:

  • Digitale postzegels zijn niet eeuwig geldig. Het verschilt per aanbieder hoelang de geldigheid duurt. Dit kan variëren van 48 uur tot enkele dagen. Het beste kun je de geprinte zegels direct opplakken en ook direct versturen. Er zijn verschillende aanbieders van digitale postzegels. Echter, niet alle zegels zijn te printen met de juiste Dymo Labelwriter. Kijk goed welke aanbieder wel met een dergelijke printer (en software) werkt.
  • Als je de postzegels print, zorg dan dat de barcode helder en duidelijk wordt afgedrukt. Anders kan het poststuk niet verwerkt worden. Loop je hier tegenaan dan helpt het bijvoorbeeld om de printsnelheid van de printer te verlagen.
  • Je kunt de Dymo printer voor digitale postzegels niet gebruiken om grote adresetiketten te printen. Hiervoor heb je een andere printer (kan ook van Dymo zijn) nodig.
  • De Dymo labelwriter moet rechtstreeks aangesloten zijn op de computer waar ook de software op geïnstalleerd is. Het is niet mogelijk om meerdere printers op een computer aan te sluiten.