Pakket versturen: DHL of PostNL?

Het verzenden van een pakketje is de laatste tijd enorm toegenomen. Er zijn dan ook verschillende aanbieders op de markt die graag jouw pakketje willen bezorgen.

De twee grootste aanbieders in pakketbezorging zijn het aloude PostNL en DHL.

In 2024 verandert er veel, maar voor welke aanbieder in 2024 kun je nou het beste kiezen: DHL of PostNL? 

De soorten pakketjes

Zowel PostNL als DHL maken onderscheid in het soort pakketje dat je verstuurt binnen Nederland. Allebei kennen ze: het brievenbuspakketje, een standaardpakket en een groot pakket.

Een groot pakket mag bij DHL niet zwaarder wegen dan twintig kilo. PostNL hanteert 23 kilo als maximaal gewicht. Ook mag dit pakket bij PostNL groter zijn in afmetingen (175 x 78 x 58 cm) dan bij DHL (80 x 50 x 35).

Een pluspunt dus voor PostNL...

De verzendpunten

PostNL heeft twee soorten vestigingen waar je je pakketje versturen kunt: een postkantoor en een PostNL punt.

Het voordeel van het postkantoor is dat je ter plekke de verzending kunt regelen. Je brengt het pakketje en de medewerker doet de rest.

Bij een pakketpunt van PostNL kun je uitsluitend pakketjes halen of brengen. Het pakketje in orde maken en betalen doe je online (thuis).

DHL heeft alleen pakketpunten, het zogenaamde DHL Servicepoint. Je kunt hier alleen pakketjes halen en brengen.

De kosten en de service

Op het eerste gezicht lijkt het alsof een pakket versturen bij DHL (een stuk) goedkoper is dan bij PostNL.

Er zitten echter wel wat addertjes onder het gras bij DHL. Zo verzendt PostNL standaard naar je huisadres, terwijl DHL standaard naar een DHL Servicepoint verstuurt.

Als je bij DHL het pakketje naar een thuisadres wilt versturen, betaal je hier extra voor. Ook daarmee blijft DHL in algemene zin goedkoper dan PostNL, maar het verschil is niet heel groot.

Een tweede verschil is dat een groot pakket bij PostNL groter en zwaarder mag zijn dan bij DHL. Ook bij een dergelijk pakket rekent DHL extra kosten voor thuisaflevering.

Het verschil in kosten met PostNL voor een dergelijk pakket is dan eigenlijk nihil. Daarnaast betaal je bij DHL ook extra als je een pakket niet bij de buren wilt laten afgeven.

Bovenstaand voorbeeld is gerekend met de meest standaard verzendopties van beide vervoerders. Gewicht en service kunnen onderling verschillen. Prijzen zijn afkomstig van de websites van PostNL en DHL.

PostNL of DHL verzendlabel kopen

Als je op zoek bent naar een PostNL of DHL verzendlabel, dan kun je deze vaak op de website van de aanbieder kopen. Er zijn ook partijen zoals PakketHero die een tool aanbieden, waarbij je voordelig een verzendlabel kan kopen bij PostNL of DHL. Via deze handige tool heb je binnen 4 stappen (2 minuten) jouw verzendlabel in je e-mail. Je kiest het gewicht van het pakket, kiest voor de vervoerder, vult het aflever en verzendadres in, betaald en print je verzendlabel.

Pakkethero

Verzenden naar het buitenland

Zowel bij PostNL als bij DHL kun je een pakket versturen naar het buitenland (lees: Europa).

De tarieven worden bepaald door het gewicht van pakketjes. PostNL kent zeven soorten buitenlandpakketjes qua gewicht en DHL heeft er vier.

Bij PostNL kun je wel een brievenbuspakketje naar het buitenland versturen en bij DHL kan dit niet. Daarnaast kent PostNL een maximaal gewicht van 23 kilogram en DHL gaat zoals gezegd tot twintig kilo.

De tarieven voor verzenden naar het buitenland verschillen bij beide aanbieders per land.

Opvallend is dat verzenden naar België bij DHL voor de zwaardere pakketjes behoorlijk goedkoper is dan bij PostNL.

Voor alle andere Europese landen zijn de tarieven van beide bezorgers ongeveer gelijk.

Wat hier opvalt, is dat bij PostNL het lichtste pakketje (nul tot twee kilogram) vrijwel voor elk land goedkoper is dan DHL.

Verzenden buiten Europa

Wil je een pakketje buiten Europa versturen dan kan dat ook bij beide aanbieders. Zowel PostNL als DHL hanteren min of meer dezelfde tarieven voor ieder land buiten Europa.

Een pakket versturen naar bijvoorbeeld China kost net zoveel als naar Brazilië of Canada.

In het algemeen kun je zeggen dat versturen buiten Europa bij DHL goedkoper is dan PostNL. Echter, dit kan per pakket en per land verschillen. Het beste kun je zelf bekijken welk pakketje je naar welk land stuurt en welke aanbieder dan het goedkoopst is.

Het verzendlabel

Als je een pakketje verstuurt dan hoort daar uiteraard een verzendlabel bij. Deze kun je zelf of bij het pakketpunt laten printen.

Bij DHL moet je voor het uitprinten bij een servicepunt betalen, bij PostNL niet.

Bij beide kun je trouwens het verzendlabel online aanmaken zonder te printen. De barcode wordt dan gecheckt op je telefoon bij het pakketpunt.

Als je regelmatig pakketten verstuurt, zijn de zogenaamde dymo labels erg handig. Deze labels print je met een special Dymo printer. Het enige wat je nog hoeft te doen, is het label op het pakketje plakken.

Ook digitale postzegels kun je op deze manier printen.

Welke vervoerder kies je in 2024; PostNL of DHL?

Zowel DHL als PostNL hebben in 2024 veel nieuwe ideeen en timmeren beide aan de weg. DHL richt zich voornamelijk in 2024 op de zakelijke markt en probeert met scherpe prijzen, meer klanten binnen te krijgen. PostNL richt zich vooral op de particuliere markt en wil met het gemak van het versturen van pakketten, de particuliere klant bedienen.

Waar PostNL wat duurder is, is het in 2024 een stuk gemakkelijker om je pakket weg te brengen naar een PostNL punt. Ook is PostNL de eerste die pakketten gaat versturen zonder verzendlabel. Dit scheelt niet alleen in kosten, maar is ook beter voor het milieu. 

Conclusie

Het verschil tussen DHL en PostNL zit hem voornamelijk in de extra service en de opties.

Bij PostNL is de extra service voor een groot deel bij de prijs inbegrepen. Bij DHL betaal je voor extra service en opties.

Daarnaast heeft PostNL enkele services die DHL niet heeft, bijvoorbeeld aangetekend versturen.

Als je voor dezelfde service kiest, zijn de prijsverschillen tussen beide pakketdiensten niet heel groot.

In het algemeen is DHL iets goedkoper, maar er zijn verschillen per pakket en per bestemming.

Kies je niet voor de extra service en opties dan is DHL enkele euro’s goedkoper. Je moet dan echter wel meer moeite doen om het pakket te versturen.